08. maaliskuuta 2021

3 x Tunnelmallinen latumaja

Olethan jo kuullut latumajoista ja niiden tunnelmasta? Usealla paikkakunnalla Suomen Ladun jäsenyhdistykset pitävät latumajoja aktiivisesti kunnossa ja tarjoilevat maksua vastaan hiihtolenkin lomaan sopivia tarjottavia, kuten pullaa ja mehua. Latumajoilla voi nähdä punaisia poskia, iloisia ilmeitä ja kokea ulkona liikkumisen reipasta meininkiä. Tässä muutama kokemisen arvoinen latumaja, mutta muista myös tarkistaa löytyykö omalta paikkakunnaltasi jäsenyhdistystä, joka ylläpitäisi latumajaa. Saatat yllättyä!

Jyväskylän Ladun Maja on ”Keski-Suomen Lapissa”

Kun suuntaat hiihtoladuille Jyväskylän Lappiin, eli Taka-Keljoon, Kolmisoppisen järven rannalle, löydät punaisen tuvan, nuotiopaikan ja rantasaunan laituria unohtamatta. Paikka on kutsuttu jyväskyläläisten piirissä Keski-Suomen Lapiksi, koska se sijaitsee sen verran korkeammalla, että ensilumien tultua sieltä löytyvät aina kaupungin ensimmäiset ladut.

Viikonloppuisin Ladun Majan (kuvassa) savupiipusta hohkaa höyry, mikä tarkoittaa, että tarjolla on tunnelmallisissa sisätiloissa tuoretta pullaa, mehua ja kahvia. Usein ohi hiihtäessä huomaa monen paistavan nuotiolla makkaraa tai muuten vain hiihtäjien ja ulkoilijoiden pysähtyneen tauolle.

Jyväskylän Ladun majan latuverkostoa löytyy monia kymmeniä kilometriä, ja parhaimpina talvina sinne voi hiihtää esimerkiksi keskustan läheltä Laajavuoresta saakka. Pulkkailijoille ja ulkoilijoille on oma mukava laskupaikka, napakelkka ja iso alue jäällä. Latumaja sijaitsee aivan parkkipaikan vieressä eli sinne on mahdollista kaikkien päästä ilman suksiakin. Katso lisätietoja Jyväskylän Ladun nettisivuilta.

 

Hiihtäen latumajalle Raumalla

”Latumajalle latu kunnossa!”, kertovat jäsenet innoissaan Rauman Ladun Facebook-sivuilla. Latumajalle on päässyt tammikuun puolesta välistä alkaen itse suksien latua pitkin, ja lähteä voi Pyynpäänkadun ja Metsätähdentien risteyksessä sijaitsevalta parkkipaikalta.

Latumajan kahviossa tarjoillaan herkullista tuoretta pullaa ja lämmintä kahvia viikonloppuisin. Maksuvälineeksi toivotaan otettavan kolikoita mukaan. Myös oma pulkka ja makkaraa kehotetaan ottamaan mukaan, sillä latumajan ympäristössä on oiva mahdollisuus pulkkailla ja pitää makkaranpaistotauko nuotiolla!

Latuja näyttäisi Rauman latutilanteen mukaan olevan runsaasti kunnostettuna Latumajan ympäristössä. Siellä siis pystyy toteuttamaan oivasti perinteisen koko perheen laturetken, jolla hiihdetään sopiva lenkki ja pysähdytään nauttimaan eväistä Latumajalle. Toiminta näyttäisi Rauman Ladun piirissä olevan aktiivista ja metsämörritoiminta olikin suosittu ulkoiluteko hämäräpolkutoiminnallaan tänä talvena. Kurkista lisää linkin takaa!

 

Tunnelmallinen Laturinteen maja Rokualla on käytettävissä ympäri vuoden

Laturinteen maja sijaitsee Rokualla Saarijärven rannalla ja sinne on pari kilometriä Nuojua–Neittävä-tieltä poiketen. Maja on käytettävissä ympäri vuoden ja sitä ei voi erikseen varata, joten Laturinteen majalle suunnatessa ei voi tietää onko majalla muita yöpyjiä. Oulun Ladun nettisivujen mukaan kuitenkin ”sopu kaikille sijaa antaa” ja voit olla varma, että viihdyt Laturinteen majalla, milloin sinne menitkin!”

Hyvin varusteltu latumaja tarjoaa hulppeat puitteet ulkoilijalle retkeilyn taukopaikaksi tai jopa yöpymiseen. Majasta löytyy kaksi huonetta petivaatteineen, sekä keittiö ja siellä tarvittavat välineet (myös mikro). Laituri ja piharakennukset löytyvät myös. Katso lisätietoja Oulun Ladun nettisivuilta.

Majan ympäristössä on hienot mahdollisuudet ulkoiluun kävellen, pyöräillen, marjastaen ja vaikkapa retkeillen lemmikkien kanssa. Lemmikit ovatkin tervetulleita majalla omistajansa vastuulla. Tämä Latumaja ei ole hiihtolatujen välittömässä läheisyydessä eli talvisin sinun tulee valita muita aktiviteetteja latumajalle päästäksesi.

Kommentointi

Eveliina Immonen - 13.02.2022 19:17

Maaselän Ladulle olisin kiinnostunut saamaan majan Haapajärven seudulle.

Vesa Raatikainen - 22.02.2022 20:34

Sikokallion maja Iisalmessa hieno, kiitos Iisalmen ladulle