Pukeutuminen

Tuulenpitävää ja hengittävää. Aktiivinen liikunta ja pakkanen muodostavat haastavan yhtälön, jossa hiihtoasun tulee suojaa tuulelta ja hengittää samanaikaisesti. Suorituksen aikana elimistö tuottaa runsaasti lämpöä, mutta hiihdon jälkeen päälle tarvitaan nopeasti kuivaa ja lämmintä.

3x

1. Vältä ylipukeutumista

Yleisin virhe on pukeutua liikaa. Aktiivisessa liikunnassa pärjää kylmälläkin ilmalla yllättävän vähällä. Jos lähtiessä et hieman palele, olet todennäköisesti pukenut liikaa. Hyvä hiihtoasu pitää tuulen, mutta kykenee haihduttamaan hiihtäjän tuottaman lämmön.

2. Pukeudu kerroksittain

Kerrospukeutumisen ideana on kosteuden siirtyminen iholta kohti ulompia vaatekerroksia ja sen poistuminen niiden kautta. Alusasun tehtävänä on pitää iho mahdollisimman kuivana. Välikerrosten avulla säädellään lämpöä. Ohut kuorikerros suojaa tuulelta mutta hengittää.

3. Unohda puuvilla

Se sitoo kosteutta ja on kastuessaan epämukava. Kylmä ilma ja märkä vaate johtavat helposti vilustumiseen. Tekokuidut eivät sido kosteutta, vaan siirtävät sen ulompiin kerroksiin ja pitävät ihon kuivana. Luonnonmateriaaleista villa on toimiva, sillä se lämmittää myös kosteana.

Lue artikkeleita aiheesta