Välineet

Suksen valinnassa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Oikein valittu suksipari ja istuva hiihtokenkä takaavat hiihdon nautinnon. Harrastajalle valitaan helppohiihtoinen suksi. Perinteisellä se tarkoittaa hyvää pitoa, vapaalla suuntavakautta. Taitava hiihtäjä saa enemmän irti jäykemmän suksen liukuominaisuuksista.

3x

1. Valitse hiihtotapa

Välineiden hankinnassa ensimmäinen kysymys koskee hiihtotapaa. Perinteinen ja vapaa vaativat omat välineensä. Mahdolliset kompromissit kannattaa unohtaa, sillä kahden hiihtotavan vaatimukset ovat käytännössä vastakkaisia.

2. Satsaa laatuun

Kilpasuksen viimeistely palvelee taitavaa hiihtäjää. Tästä luokasta löytyy eniten profiileja erilaisille kelialueille. Kakkostason sukset täyttävät useimpien aktiiviharrastajien tarpeet. Niissä on tärkeimmät kilpasuksen ominaisuudet, mutta hintalappu on lähes puolta pienempi.

3. Osta oikea pari

Perinteisen yleissuksena toimii purkkivoiteille soveltuva pakkaskelin suksi. Vapaata varten kannattaa puolestaan valita nollakelin luistelusukset. Mahdollinen kolmas pari on korkeammalla voidepesällä varustettu perinteisen liisterisuksi tai pitopohja.