Voitelu

Sopivasti pitoa ja luistoa. Perinteisen hiihdossa hyvä pito on kuntoilijalle kaiken lähtökohta, mutta pitkällä lenkillä kannattaa satsata myös luistoon. Eikä suksen voitelu ole vaikeaa, vaikka se maallikolle usein näyttäytyykin poppamiesten puuhasteluna. Jo muutamalla perustaidolla ja viisaasti valitulla voiteella pääsee pitkälle.

3x

1. Käytä huoltoa

Jos kuumavoitelun opettelu ei innosta, kannattaa luistovoiteet laitattaa huollossa kerran tai kaksi kaudessa. Sama koskee
uuden suksen pohjustusta. Huoltojen välillä voit käyttää nestemäisiä pikavoiteita. Ne eivät imeydy pohjaan, mutta lisäävät luistoa hetkellisesti.

2. Vaihda vapaalle

Pitovoitelun kannalta vaikeimmat kelit sijoittuvat nollan ympärille. Perinteisen ongelmakelit ovat kuitenkin liukkaimpia luistelukelejä. Kovalla pakkasella luisto käy puolestaan huonoksi, mutta pitovoitelu on helppoa. Moni hiihtää pakkasella perinteistä ja suojasäällä vapaata.

3. Satsaa kisavoiteluun

Seuraa säätä ja voidevalmistajien suosituksia. Kotimaiset valmistajat antavat voitelusuosituksensa suosituimpiin massahiihtoihin. Isoissa tapahtumissa ne tarjoavat palveluitaan myös kisapaikoilla, joten kelivoitelun voi halutessaan jättää ammattilaisten käsiin.