21. kesäkuuta 2021

4 x Kokeilemisen arvoinen rullahiihtorata

Oletko miettinyt rullasuksien hankintaa? Suosittelen sitä todella! Rullahiihto on mainio kuntoilumuoto, joka kehittää monipuolisesti eri liikkumistaitoja. Peruskunnon kehittymisen lisäksi esimerkiksi tasapainosi paranee, keskivartalon ja käsiesi lihasvoima kehittyy sekä jalkojesi koordinaatiokyky harjaantuu.

Rullahiihtäminen tapahtuu pääosin asfaltilla, ja kannattaakin valita alkuun sopivan tasainen ja tuttu ympäristö hiihdon harjoitteluun. Silloin ei tarvitse osata alkuun jarruttamista tai kovassa vauhdissa rullien päällä tasapainoilua, koska voit aloittaa kävelyvauhdista ja saat rullat pysähtymään heti kun haluat.

Jarruttamistekniikkavideoita löytyy netistä ja suosittelen myös osallistumaan paikallisiin rullahiihtokouluihin, jossa käydään rullahiihdon alkeet läpi. Niillä opeilla pärjää pitkään ja hiihdon aloittaminen on mukavampaa!

Kysymys, johon hiihtovalmentajana eniten törmään, liittyy nimittäin juurikin siihen, kuinka uskaltaa aloittaa rullahiihto, koska rullissa ei ole jarruja. Rohkaisen aloittamaan ja opettelemaan, sillä opit rullahiihdon varmasti ja siltä tieltä tuskin on paluuta entiseen.

Rullilla voit hiihtää käytännössä missä vain turvallisessa paikassa asfaltilla tai kivituhkalla. Usein rullahiihtäjiä näkee kävelyteillä ja kokeneempia kilpahiihtäjiä autoteiden varsilla. On tärkeää, että reitti, jota hiihdät, on itsellesi tuttu ja tiedät missä sijaitsevat risteykset sekä alamäkien mahdolliset vaaranpaikat, esimerkiksi hiekkakohdat.
 

Minne rullahiihtämään?

Haluan nostaa tässä blogitekstisstä esiin mielenkiintoisia ja kokeilemisen arvoisia rullahiihtobaanoja ympäri Suomen. Vuokatissa ja Imatralla sijaitsevat kenties kuuluisimmat ja pisimmät hiihtoradat, ja Paraisillekin, Varsinais-Suomeen valmistui viime kesänä vaihteleva ja laadukas 2,5 kilometrin rullarata. Kerron kuitenkin tässä blogissa hieman ehkä tuntemattomimmista, mutta varmasti kokeilemisen arvoisista rullaradoista!

On hienoa, että rullahiihtoon tarkoitettuja baanoja on tehty Suomessa enenevissä määrin, mutta lisääkin mahtuisi. Silloin hiihtäjille olisi tietty ja turvallinen paikka harjoitella, eikä haastetta hakiessaan tarvitsisi lähteä autotielle lykkimään.
 

Eteläisessä Suomessa rullaratoja aloittelijoille ja hieman kokeneemmille

Espoon Leppävaarassa on hyväkuntoisella asfaltilla varustettu 1,5 kilometrin mittainen rullahiihtorata, joka sopii aloittelijoille ja kevyempää lenkkiä tekeville rullahiihtäjille. Reitti on helpommasta päästä ja tasamaavoittoinen. Yksi pidempi loiva lasku ja loivahko nousu tuovat hieman vaihtelua tasaiselle ringille. Tällä radalla onkin oivallista aloittaa rullahiihto turvallisesti! Hieman kokeneemmat hiihtäjät ehtivät lenkin aikana kiertää useamman ringin. Leppävaaran rullaradalle voi navigoida osoitteeseen: Pääskyskuja 11, 02620 Espoo

Muutama vuosi sitten Tuusulan urheilukeskukseen valmistui 1,3 kilometrin mittainen, vaihteleva ja upouudella asfaltilla höystetty rullarata. Rata sopii tasaisuutensa puolesta aloittelijoille, mutta sisältää jonkin verran enemmän mäkiä kuin Leppävaaran rullareitti. Tuusulan rullahiihtoradalla on hyvä mahdollisuus kuitenkin harjoitella jarrutusta ja hiihtotekniikkaa tasaisilla rauhallisilla pätkillä ennen mäkiin siirtymistä. Kilpahiihtäjille ja enemmän hiihtäneille reitti on todella helppo.
 

Vöyrin rullaradalta löytyy korkeuseroja

Vöyrin hiihtokeskuksessa Länsi-Suomessa sijaitsee uudehko Aktia Roller Ski Center -rullahiihtorata, joka toimii samalla talvisin ensilumenladun pohjana. Reitiltä löytyy kaksi lenkkiä, joista pidempi on 3,5 kilometrin mittainen ja lyhyempi on noin 2,5 kilometriä. Tältä reitiltä löytyy vauhtia ja haastetta kokeneemmillekin hiihtäjille, sillä radalla on (pohjanmaalaisittain poikkeavasti) runsaasti korkeuseroja. Jyrkät mäet takaavat hiihtäjän hengästymisen ja mäkien vastapainona alamäet harjoittavat laskutaitoa ja tasapainoa suksilla. Aloittelijan tulee varmistaa suksitaituruus ja rullahiihtokokemus ennen Vöyrin radalle siirtymistä.
 

Iivon lenkki asfaltoitiin rullahiihtäjien käyttöön Puijolla

Viime kesänä Kuopiolaiset saivat ilokseen Iivon pururatapohjaisen lenkin rullahiihtokäyttöön, kun lenkki asfaltoitiin. Rullarata on 2,5 kilometrin mittainen ja sisältää jyrkkiä nousuja, mutta myös tasaisia osuuksia. Radan kerrotaan olevan ihanteellinen profiililtaan hiihto- ja rullahiihtoharjoitteluun, ja se on avoin kaiken tasoisten hiihtäjien käyttöön. Vasta-alkajien kannattaa aloittaa harjoittelu tasaisilla pätkillä ja malttaa olla suuntaamatta suoraan ylämäkiin.

Kuten muissakin kaupungeissa, myös Kuopiossa rullahiihtorata parantaa liikenneturvallisuutta, kun rullahiihtäjien ei tarvitse suunnata muun liikenteen sekaan. Ja kyllähän rullaradat myös houkuttelevat asukkaita sinne suuntaan, kun tietävät että rullaradalla pääsee turvallisesti hienoa lajia harrastamaan.

Kommentointi