26. marraskuuta 2019

Hengittävää ja tuulenpitävää

Oikeanlainen pukeutuminen takaa hiihtonautinnon koko lenkin ajan. Hiihtäjän pukeutumiseen vaikuttavat sääolosuhteet ja hiihtovauhti. Kerroksittainen pukeutuminen auttaa siirtämään kosteutta alimmista kerroksista ulompiin, ja poistumaan sitä kautta. Aikuisille ja lapsille toimivat samat pukeutumisohjeet.

Aluskerros pitää ihon kuivana

Hengittävä aluskerrasto siirtää hikeä ulompiin vaatekerroksiin. Tämä pitää ihon kuivana, eikä hiihtäjän tule niin helposti vilu juomataukojen ja pysähdysten aikana. Urheiluun varta vasten tarkoitetut mikrokuituiset ja elastiset urheilualusasut ovat mukavat ihoa vasten ja toimivat hikoilemisesta syntyvän kosteuden siirtäjinä.
 

Välikerros lämmittää

Toiseksi vaatekerrokseksi puettava välikerros siirtää kosteutta edelleen kohti ulompaa vaatekerrosta. Vilkaisu lämpömittariin ja lenkin suunniteltu hiihtovauhti kertovat tarvitseeko välikerrosta välttämättä pukea ollenkaan.

Ylipukeutuminen saa lenkillä aikaan tukalan kuuman olon – eikä lisää hiihtonautintoa. Leppoisalle lenkille välikerroksen voi huoletta pukea, mutta jos tarkoituksena on hurjastella korkeammilla sykkeillä, kannattaa harkita välikerroksen jättämistä pois.

Toinen vaihtoehto on riisua välikerroksen lämmittävä paita pois (esim. fleece tai merinovillainen paita) alkulämmittelyn jälkeen ennen vauhdikkaamman hiihdon aloittamista. Myös hiihtoliivi on hyvä vaihtoehto hiihtotakin päälle, sillä sen voi helposti riisua, jos liika lämpö yllättää.

Päällimmäinen kerros suojaa tuulelta ja sateelta

Hyvä hiihtoasu suojaa tuulelta ja sateelta ja kykenee haihduttamaan hiihtäjän kehon tuottaman lämmön. Hikoilua seuraava kosteus poistuu hiihtoasun materiaalin ja erilaisten asussa olevien tuuletusaukkojen kautta. Sopiva hiihtoasu on joustava ja kehoa myötäilevä, ja siinä on mukava liikkua. Paksut toppavaatteet, -hanskat ja -pipo eivät sovi hiihtolenkeille, sillä niissä on hankala hiihtää ja ne tekevät olon usein tukalan kuumaksi. 


Vaihda kuiva paita ja ehkäise turha vilustuminen

Suomalaisessa talvisäässä vihmoo viima ja toisinaan ripottelee sade vasten kasvoja. Hiihtäjän on hyvä vaihtaa lenkin jälkeen kuivaa vaatetta päälle kotimatkaa varten. Kilpahiihtäjillä olennainen osa terveyden edistämistä on ehkäistä riski vilustumisesta vaihtamalla kuiva paita päälle ennen kotiin siirtymistä. Retkihiihdoissa ja pidemmillä lenkeillä saattaa olla tarpeen ottaa vaihtopaita, toinen takki ja pipo mukaan. Näin voi tarvittaessa lisätä vaatetta lenkin aikana tai sen jälkeen.


Muista myös nämä

Hengittävät ja urheiluun suunnitellut hiihtohansikkaat ja päähineet takaavat hiihtonautinnon. Napakasti istuvilla käsineillä saa hyvän otteen sauvoista. Kylmillä pakkasilla valitaan paksumpia käsineitä ja rukkasia. Sen lisäksi hiihtäjä suojaa päänsä hengittävästä materiaalista valmistetulla päähineellä, koska liian paksut pipot hiostavat ja kastelevat turhaan pään. Monon päälle puettavat monosuojat auttavat palelevia varpaita. Hiihtolasit suojaavat silmiä auringolta, viimalta ja sateelta. Laseihin on usein valittavissa erilaisia vaihtolinssejä eri tilanteisiin.

Kirjoittaja Ida Meriläinen on kilpahiihtäjä, valmentaja ja liikuntatieteiden opiskelija Jyväskylästä. 

Kommentointi

X1 - 02.11.2021 20:44

q1w23456 §

Risto - 30.01.2022 14:11

Tuntureilla ja tuiskussa hiihtäessä olen oppinut arvostamaan reilusti lantion alapuolelle ylettyvää takkia. Sellaista softcell takkia ei kuitenkaan ole. Eskimot, lappalaiset ja muutkin kylmältä suojautumisesta jotain ymmärtävät ovat aina tienneet oikean takin pituuden, urheilutekstiilit ei. Hyviä vaihtoehtoja alla.

Edullinen maastotakki:
https://www.varusteleka.fi/fi/product/brittilainen-pcs-windproof-smock-mtp-ylijaama/25779

Muodikas anorakki:
https://www.r-collection.fi/product/281/anorakki-metsanvihrea