20. helmikuuta 2019

Latua koko rahalla

Latu&Polku vertaili isojen hiihtotapahtumien hintoja.

Teksti: Tapani Leppänen
Kuva: Visma Ski Classics / Magnus Östh

Massahiihdon osallistumismaksu nousee portaittain tapahtumaa kohti mentäessä. Mitä aikaisemmin ilmoittautuu, sitä edullisemmalla hinnalla pääsee hiihtämään. Järjestäjän näkökulmasta aikainen sitoutuminen on tärkeää, mutta on siitä etua myös osallistujalle – edullisemman hinnan lisäksi ainakin harjoitusmotivaation ylläpitäjänä.

Finlandia-Hiihdon pääsihteeri Tiina Hernesniemi myöntää, että tasainen rahavirta helpottaa kiinteiden kulujen hoitoa. Sekin on selvää, että aikaiset ilmoittautujat tasaavat sääolosuhteiden tuomaa riskiä. Vaikka kilpailuolosuhteet ovat Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Salpausselälläkin lähes poikkeuksetta kunnossa, samaa ei voi läheskään aina sanoa harjoitusolosuhteista.  

”Jos etelässä hiihdetään jouluna, se näkyy meillä ilmoittautumispiikkinä”, Hernesniemi sanoo.
 

Hiihtäjän kannalta aikaisen ilmoittautumisen riski piilee siinä, että osallistumisen joutuu syystä tai toisesta perumaan.

Yleiseksi käytännöksi on muodostunut, että puolet osallistumismaksusta palautetaan tai hyvitetään seuraavan vuoden tapahtumassa. Kilpailun alla peruutus edellyttää yleensä lääkärintodistusta.

Sama politiikka pätee yleensä force majeure -tapauksissa, siis silloin, kun järjestäjä joutuu perumaan tapahtuman esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi. Vielä toistaiseksi peruutukset ovat olleet harvinaisia, mutteivät tavattomia.

Kuinka paljon massahiihtotapahtumasta sitten ollaan valmiita maksamaan?

Kysyimme lehdessä julkaistavan hiihtobarometrin yhteydessä kohtuullista hintaa. Vastausten keskiarvo, 42 euroa, ei oikeuta yhteenkään tässä esiteltyyn tapahtumaan, mutta kertoo silti, että hyvistä tapahtumista ollaan valmiita maksamaan.

Voit lukea koko artikkelin hintavertailuineen Latu&Polku-lehden verkkoversiossa.

Kommentointi