31. tammikuuta 2023

Ulkoilulähettiläs Susanna Ylinen himoitsee latuja: “Minua ihan hävettää kuinka paljon hiihtäminen minua himottaa”

Suomen Ladun ulkoilulähettiläs Susanna Ylinen on rakastanut hiihtoa niin kauan kuin muistaa. Hänen tavoitteenaan on saada mahdollisimman moni muukin hullaantumaan lajiin. Suomen Ladun Rakastu hiihtoon -kampanja pyrkii tartuttamaan hiihtoinnon kaikkiin suomalaisiin.

Suomen Ladun ulkoilulähettiläs Susanna Ylinen ei haluaisi koskaan poistua ladulta, niin paljon hiihto häntä himottaa. Ylinen hiihtää lukuisia kertoja viikossa ja lenkillä ollessaan suunnittelee jo seuraavaa lenkkiä.

“Välillä minua ihan hävettää, kuinka paljon hiihto himottaa minua. En kerta kaikkiaan saa siitä koskaan tarpeekseni”, sanoo Ylinen.

Ylinen ylistää lajin monipuolisuutta. Hänelle tärkeintä on kuitenkin se, että hiihto mahdollistaa liikkumisen luontoympäristössä.

“Talvisessa luonnossa on jotain maagista. Lenkillä tirauttelen usein onnenkyyneleitä tai hihkun ilosta. Luonnon ympäröimänä en edes huomaa, että harrastan liikuntaa ja tuotan itselleni hyvinvointia”, kertoo Ylinen.

Ylinen hiihtää yli puolet vuodesta. Hiihtokauden hän aloittaa lokakuussa ja päättää lumitilanteesta riippuen huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Hän hiihtää niin yksin, perheen kuin kavereiden kanssa. Hiihtoinnon hän on saanut tartutettua puolisoonsa ja lapsiinsa, ja perheen yhteiset lomat suuntautuvat suurimmaksi osaksi lumekkaille seuduille Pohjois-Suomeen, hyvien latuverkostojen läheisyyteen.

“Jos saisin päättää, lähtisimme aina vain latulomille.”

Miten rakastua hiihtoon?

Susanna Ylinen innostaa somen välityksellä ihmisiä hiihtämään. Hän haluaa esimerkillään näyttää kuinka palkitsevaa hiihto voi olla ja tarjoaa seuraajilleen lajiin liittyviä vinkkejä.

“Teen töitä nimenomaan hiihtoinnostuksen tartuttamisen eteen. Olen iloinen jokaisesta viestistä, jossa kerrotaan hiihdon ilon löytymisestä.”

Susanna Ylisen hiihtoon rakastumisen ABC

1. Aloita lyhyestä, helposta ja kevyestä reitistä.
2. Lähde hiihtämään hyvällä kelillä.
3. Hiihdä vain itselle sopivilla varusteilla ja hyvin voidelluilla suksilla. Jos sinulla ei ole omia, vuokraa tai lainaa.
4. Pukeudu oikein. Jos et ole varma miten paljon pitäisi laittaa päälle, pukeudu kerroksittain. Ota kevyt reppu mukaan, johon voit tarvittaessa riisua kerroksia. Toppavarusteissa läkähtyminen taltuttaa nopeasti hiihtoinnon.
5. Ota mukaan hyvät eväät. Muista nesteytys ja varaa mukaan lisäenergiaa.
6. Opettele oikea hiihtotekniikka esimerkiksi katsomalla videoita tai käymällä hiihdon peruskurssi. Oikea tekniikka tekee hiihdosta miellyttävämpää.

Rakastu hiihtoon -kampanja innostaa kaikki hiihdon pariin

Rakastu hiihtoon -kampanja näkyy koko alkuvuoden Suomen Ladun sosiaalisen median tileillä Facebookissa ja Instagramissa. Tileillä jaetaan koko hiihtokauden ajan vinkkejä hiihdon harrastamiseen, kuten tekniikkaan, varusteisiin ja harjoitteluun liittyen. Kansalaiset voivat jakaa omia hiihtotunnelmiaan Instagramissa tunnisteella #rakastuhiihtoon. Ihastuttavin hiihtokuva palkitaan suksilla.

Kampanja huipentuu Kansalliseen Hiihtopäivään 4.3.2023. Tavoitteena on, että hiihdon omana merkkipäivänä saavutettaisiin miljoona liikuttua kilometriä.

“Hiihto on monipuolista kestävyysliikuntaa, johon on helppo rakastua, kun välineet ja olosuhteet ovat kunnossa. Hiihto-olosuhteet vaihtelevat tällä hetkellä ympäri Suomen, mutta jos olosuhteet antavat myöden talvesta kannattaa ehdottomasti nauttian hiihtäen”, Rakastu hiihtoon -kampanjasta vastaava Jenni Humalajoki sanoo.

Pitkällä aikavälillä hiihdon suosio on ollut laskussa, mutta Suomen Ladun vuonna 2022 tekemän hiihtokyselyn mukaan hiihtoharrastus on ollut viime vuosina pienoisessa kasvussa. Vuonna 2022 noin kolmasosa suomalaisista oli hiihtänyt tammikuun loppuun mennessä.

Suomen Ladun ylläpitämiltä Rakastu hiihtoon - ja Kaikki hiihdosta -verkkosivuilta löytyy lisää tietoa hiihdosta.

Lisätiedot

Suomen Ladun ulkoilulähettiläs Susanna Ylinen
Instagram: @yesusanna
ylinen.susanna@gmail.com
puhelin 044 306 7070

Ulkoilunasiantuntija Jenni Humalajoki
jenni.humalajoki@suomenlatu.fi
puhelin 046 921 5502